StravaZázrak menom cestoviny. Vždy po ruke, rýchle, jednoduché a vynikajúce. A je ich viac ako 300 tvarov.

Na svete existuje viac ako 300 rôznych tvarov cestovín a tisíce receptov, ako ich pripraviť.
14. marca 2019
https://www.hepy.sk/wp-content/uploads/2019/03/Depositphotos_20002003_xl-2015-1280x1274.jpg

Cestoviny sú asi najuniverzálnejšie jedlo na svete. Pripravujú sa na tisíce spôsobov – slano, sladko, kyslo, štipľavo… Jedlá z nich sú do pol hodinky na stole a ich príprava si nevyžaduje žiadne výnimočné kulinárske umenie. Ale predsa, cestovinová pochúťka od kuchára, ktorý vie presne vybrať a nakombinovať chute, bude mať asi väčší úspech ako obyčajné špageti s kečupom, však?

Prvé jednoduché cestoviny vyrábali už starovekí Gréci, ktorí zamiesené cesto vysušili na slnku, natrhali a uvarili, Rimania neskôr tento systém trochu zdokonalili.

Prvé špecializované továrne na cestoviny vznikli až v 17. storočí, a nie je vôbec prekvapením, že to bolo práve v Taliansku. Odvtedy Taliani urobili všetko preto, aby sa cestoviny stali ich národným jedlom a dá sa povedať, že ich chuť, lahodnosť ako aj kombináciu s chutnými omáčkami či plnkami doviedli k dokonalosti.

Základ cestovín tvorí múka a voda, môžu byť bezvaječné, ale aj jednovaječné, dvojvaječné, či viacvaječné. Delia na dlhé, stredné a krátke. Do dnešného dňa je známych približne 310 tvarov cestovín, pričom tie najznámejšie sú:

Spaghetti – najznámejší a asi najrozšírenejší druh cestovín, ide o dlhé špagátiky podávame najčastejšie s kečupom a strúhaným syrom (pre deti) alebo s rôznymi omáčkami

Spaghettini – tenké špagety

Bucatini – hrubé „špagety“ s dutinou pozdĺž celej ich dĺžky

Vermicelli – tenké rezančeky – dlhé niťovky

Fettuccine – ploské slíže široké asi 6,5 mm, vhodné najmä k smotanovej omáčke s hubami

Pappardelle – veľmi široké rezance podobné ako fettuccine

Tagliatelle – široké dlhé rezance stočené do tvaru hniezda. Servírujú sa podobne ako špagety a jedia sa taktiež natáčaním na vidličku.

Lazane – pláty s rozmermi 2,5 x 8 cm. Prekladajú sa mäsovou alebo zeleninovou plnkou a potreté bešamelom sa zapekajú.

Linguine – sú širšie ako špagety, približne 4mm, ale užšie ako fettuccine.

Farfalle – majú tvar mašličiek alebo motýlikov

Fusilli – sú tenké špirály

Tortellini – majú prstencovitý tvar a najčastejšie bývajú plnené mäsom a syrom

Ravioli – štvorce s rozmermi asi 3 x 3 cm plnené syrom, mletým mäsom, zeleninovými pastami alebo zmesou rôznych plniek

Canelloni – majú tvar závitkov, sú vhodné na zapekanie

Cappelleti – majú tvar klobúčikov a používajú sa ako plnené

Fagotini – uzlíky plnené plnkami a zvyknú sa vyrábať v rôznych farbách

Maltagliati – sú cestoviny nepravidelného tvaru

Gnocchi – mäkké knedličky, ktoré sa pripravujú zo semoliny alebo pšeničnej múky, zemiakov, vajec, taktiež sa do nich môže pridať aj strúhanka

Maccheroni – sú menšie trubičky

Conchiglioni – sú zase veľké mušle

Penne – stredne dlhé trubičky rezané diagonálne na oboch koncoch

Rigatoni –podobné, ale širšie ako penne, konce majú rovné a majú vrúbkovaný povrch

Cavatappi – duté špirály

Ďalšie tvary radšej zoberieme v skratke, lebo ich menovanie by trvalo veľmi dlho. Napríklad z tých, ktoré poznáme aj u nás, sú Stelline (hviezdičky), Coralli (trubičky), Fiori (kvetinky), Orecchiette (ušká), Rotelle alebo Ruote (kolieska), Alfabeto (písmenká), Corallini (malé a rúročky), Orzo  alebo risoni (cestovinová ryža) a mnoho ďalších.

Nech už pripravujeme cestoviny na akýkoľvek spôsob, prvý krok majú spoločný – treba ich uvariť na požadovanú tvrdosť, respektíve mäkosť. Cestoviny sa spravidla majú variť v dostatočnom množstve vody, približne 1 liter na 100 gramov cestovín. Surové ich vkladáme vždy až do vriacej vody, nelámeme ich, sami vo vriacej vode zmäknú. Po uvarení ich scedíme, necháme odkvapkať a premiešame podľa želania s omáčkou, olivovým olejom, niektorí radšej volia maslo. Ďalej sa už vašej fantázii medze nekladú. Dobrú chuť!

 

 

Eva Miklánková

Komentovať

Váš e-mail nebude zverejnený. Povinné položky sú označené *

Zabavte sa
Prinášame vám veľa inšpiratívnych článkov, pri ktorých si oddýchnete a všeličo sa dozviete.
Kontaktujte nás
Ak máte otázky či nápady, napíšte nám na hepyweb@gmail.com
Inzercia
Ak máte záujem zverejniť na stránke inzerát, píšte na hepyweb@gmail.com
Šikovné kurzy
Pripravujeme pre vás zaujímavé kurzy a školenia plné užitočných informácií pre život, aj pre dušu. Info na sikovnekurzy@gmail.com

Hepy, 2019 © All Rights Reserved